luni, 14 decembrie 2015

Previziunile viitorului

Asadar, conluzionand toate cele mentionate , pot aifrma ca viitorul este mai aproape decat ne asteptam. Reflectand putin la conceptiile despre viitor ale celor din anii 1900 imi amintesc de entuziasmul acestora, dovedit de numeroasele expozitii realizate de  desenatori francezi pentru Expozitia Universala de la Paris din 1900 in care prezentau ideile lor indraznete privitoare la dezvoltarea ulterioara a societatii in care traiau. 

Călăuza noastră în mintea plină de fantezie a europenilor de la 1900 va fi un teanc de cărţi poştale ilustrate vechi de un veac: câteva provin din Germania, fiind tipărite la iniţiativa fabricii de ciocolată Hildebrand, în scop publicitar; altele au fost realizate de desenatori francezi şi editate cu prilejul marii Expoziţii Universale de la Paris, din anu

Unele previziuni au avut echivalent in zilele noastre , ba mai mult au fost chiar inventii care acum sunt considerate depasite -jurnalul radiofonic. In domeniul comunicatiilor dezvoltarea a fost mai rapida decat se asteptau ,  televiziunea si mai ales Internetul facilitand semnificativ accesul la informatii.



Previziuni au fost multe, idei si mai multe, ba chiar controverse cum ar fi educatia: scoala în anul 2000. Prima observaţie: toţi elevii par să fie băieţi (ceea ce spune mult despre ideile de la 1900 privind educaţia şi drepturile femeilor; din fericire, aici lumea occidentală a progresat mult). A doua observaţie: bine zicea cine zicea că lenea e mama tuturor invenţiilor. În spiritul eliminării efortului în viaţa de zi cu zi, se preconiza învăţarea prin activarea creierului cu ajutorul unor electrozi. Dar nu asta este subiectul dicutiei. Revenind la orasul viitorului, supranumit si orasul "smart" pot spune ca e emoţionant, totuşi, să vezi acest univers de fantezii, dorinţe şi vise despre viitor ale lumii de la 1900, exprimate în culori pe petice de carton. Ce s-a ales din ele, în ce măsură am reuşit să le transpunem azi în realitate - sunt întrebări ale căror răspunsuri alcătuiesc, de fapt, însăşi povestea evoluţiei tehnologice şi sociale a umanităţii, de o sută de ani încoace.

2 comentarii: